Mille Secco

Białe wino szczepu GLERA

Marka Mille Secco powstała w 2018 roku, z zamiłowania do coraz bardziej popularnego na całym świecie wina Prosecco. Do produkcji wykorzystujemy winogrona ze szczepu winorośli Glera, które sprowadzamy z najlepszych włoskich winnic.

Metoda Charmata

Lekkie wino musujące Mille Secco wytwarzane jest tzw. metodą Charmata. W odróżnieniu od metody szampańskiej druga fermentacja zachodzi nie w butelce a w zbiornikach ciśnieniowych i dopiero gotowe wino musujące jest butelkowane.

Proces nasycenia dwutlenkiem węgla oraz butelkowanie odbywa się całkowicie w Polsce. Nasze wina są średnio nasycone, tzw. frizzante (perliste) o zawartości dwutlenku węgla pomiędzy 1 a 2,5 bara.

BRUT

DRY

Polsko-włoska kompozycja

Przy tworzeniu naszego wina musującego Mille Secco korzystamy z ponad 20 letniego doświadczenia polskich technologów oraz wiedzy włoskich partnerów. Jego jakość oraz smak w najmniejszym stopniu nie odbiegają od win Prosecco produkowanych we Włoszech w rejonie Veneto, co znajduje potwierdzenie w opiniach konsumentów oraz sommelierów.

Winogrona Glera

Istnieje odmiana winorośli Prosecco lecz od 2009 roku stosuje się jej synonim – Glera - by rozróżnić oznaczenie regionu uprawy od szczepu. Ta zielona odmiana jest uprawiana od setek lat w regionach Veneto i Friuli.

Glera dojrzewa pod koniec sezonu. Posiada wysoką kwasowość i dość neutralny smak, co czyni ją idealną do produkcji wina musującego.

Zawartość alkoholu: 10%
Pojemność: 750 ml

Nasze marki:

Titbit - produkcja i dystrybucja.
Alkohole wysokoprocentowe: śliwowica, wódka oraz cydry, wina owocowe, wina musujące.

office@titbit.com.pl

(c) 2019 Titbit Sp. z o. o.
design: Studio Brandos.pl